Spara till barn och barnbarn

De allra flesta vill ge sitt barn eller barnbarn en så bra ekonomisk start i livet som möjligt. Att spara en valfri summa är inte svårt men såklart vill du ge dina pengar goda chanser att växa. För att pengarna ska ha så god chans som möjligt att göra det finns det några saker som är bra att tänka på. Ett långsiktigt sparande har till exempel historisk sätt mått allra bäst på börsen, inte på ett vanligt sparkonto.

Förutom att varsamt välja sparform är det bra att börja spara så tidigt som möjligt och att göra det kontinuerligt. Du kan till exempel månadsspara en viss summa, då blir sparandet inte bara av, utan det sker helt automatiskt utan att du behöver tänka på det. Smidigt! Sist men absolut inte minst är det viktigt att vara uppmärksam på vad ditt sparande kostar dig och att se upp för onödiga avgifter som urholkar din avkastning. En ynka procent i avgift kan göra stor skillnad! Speciellt om du sparar långsiktigt. 

Spara långsiktigt? Undvik sparkontot

För att sparandet ska ha en rättvis chans att växa är det en mindre bra idé att lägga undan pengar till barnsparandet på ett vanligt sparkonto. Pengarna är förvisso i tryggt förvar på ett sparkonto men de kommer inte att växa under de 18-20 år du sparar. Sparkontot slukar snarare än genererar pengar till ditt barn eftersom inflationen gör att de blir mindre värda.Istället bör du placera ditt barns pengar i fonder eller aktier som ger högre avkastning. Men det gäller att se upp även här då fondbolagen ofta tar ut en hög procentuell avgift. 

Hur mycket bör man månadsspara?

En av de allra vanligaste funderingarna brukar vara hur mycket man bör månadsspara till barnen. Som vilket sparande som helst beror det på vilka förutsättningar du har. Men sparar du till exempel 500 kronor i månaden (ungefär halva barnbidraget) växer det till lite mer än 281 000 kronor på 20 år*. Då gäller det dock att inte lägga pengarna på ett sparkonto, utan att istället placera dem i exempelvis aktier, som historiskt avkastat runt 8 % årligen. 

Hur tar jag ut pengarna?

Kontot står i ditt namn, vilket innebär att du äger pengarna och själv bestämmer när de ska ges bort. När det blivit dags att ge bort pengarna så säljer du av dina innehav och då pengarna kommit in på ditt bankkonto kan du föra över pengarna till barnets egna bankkonto. Ditt konto hos Sigmastocks är ett ISK konto (en kontotyp som schablonbeskattas årligen) och du skattar därför inte på det du sparat när du säljer ditt innehav.

Barnspara på ISK konto

När det kommer till sparande i allmänhet och olika kontotyper är ISK kontot (investeringssparkonto) populärt eftersom det är en lättsam kontotyp som passar långsiktigt sparande med lite högre risk (aktier eller fonder). Du behöver inte skatta på din faktiska avkastning eftersom ISK kontot schablonbeskattas, och du behöver inte heller krångla med deklarationen då skatten kommer förifylld när det är dags att deklarera.  

När du sparar på ett ISK konto är det du som äger kontot och dess innehåll tills dess att du tycker det är dags för barnet att få pengarna. Med ett testamente så kan du känna dig trygg med att barnet får pengarna om något skulle hända dig. 

*beräknat på aktier med 8 % i genomsnittlig årsavkastning och skatt via ISK-konto.

eller läs om våra portföljer →

Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i tjänsten kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.