Spara till din pension

Vill du ge ditt framtida jag ett extra tillskott i kassan? Då är det en bra idé att pensionsspara privat. Med allmän pension från staten och tjänstepension från arbetsgivare får de flesta ut ungefär 60 - 80 % av sin lön (beroende på hur många år man jobbat och med vilken lön.) För många kommer pensionen alltså att vara avsevärt lägre än lönen. Oavsett om det känns som ett problem eller inte, så är det nog en allmän uppfattning att det vore trevligare att ha en del extra pengar att röra sig med även som äldre. Sannolikheten att du kan uppnå det ökar avsevärt om du utöver din pension från stat och arbetsgivare även pensionssparar privat.

Få koll på din allmänna pension

När du arbetar och betalar skatt i sverige tjänar du in till den allmänna pensionen. Det är den statliga pension som Pensionsmyndigheten ansvarar över. Hur många år du jobbat och din lön avgör hur mycket du får i allmän pension. Därtill är det vanligt att få tjänstepension via sin arbetsgivare. Hur mycket man kan räkna med att få i pension är därför olika för alla. Gemensamt är att de allra flesta får en betydligt lägre pension än lön. Därför är det också en bra idé att pensionsspara på egen hand. Börja med att kolla upp din pensionsprognos. Om du har koll på din sammanlagda pension blir det garanterat enklare (och roligare!) att sätta upp mål för ditt privata pensionssparande.

Vill du läsa mer din allmänna pension och pensionens olika delar? Läs gärna vidare på Pensionsmyndigheten.se.

Se upp för avgifter

Hur mycket du kan lägga undan till ditt privata pensionssparande beror såklart på din ålder och livssituation. Det viktigaste är att komma igång med sparandet och någon hundralapp i månaden är långt bättre än att inte spara alls. Ha istället som mål att försöka att öka sparandet den dagen du får möjlighet. 

För att ge ditt privata pensionssparande så bra förutsättning som möjligt att kunna växa är det viktigt att hålla koll på avgifterna, med andra ord vad sparandet kostar dig. Undvik därför dyra och onödiga fondavgifter som urholkar din avkastning. Det kan tyckas vara små summor, men de gör skillnad. När du pensionssparar långsiktigt (under flera år) kan avgifterna på sikt äta upp en rejäl del av din avkastning. Och visst behåller du hellre de pengarna i din egna plånbok?

Vad skulle ett sparande med Sigmastocks kunna ge dig? 

Vid sparande på 500 kr i månaden får:
20-åringen - Ca 1 500 000 kronor extra vid pensioneringen

30-åringen - Ca 780 000 kronor extra vid pensioneringen
40-åringen - Ca 370 000 kronor extra vid pensioneringen

Vid 1000 kr i månaden får:
20-åringen - Ca 3 100 000 kronor extra vid pensioneringen

30-åringen - Ca 1 570 000 kronor extra vid pensioneringen
40-åringen - Ca 740 000 kronor extra vid pensioneringen

Så har vi räknat: Ett sparande på ett ISK-konto med schablonskatt, avgift för Sigmastocks förvaltning på 0,35 % per år, och årlig avkastning är satt till 8 % vilket är en rimlig genomsnittlig avkastning för börsen över lång tid. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.