Spara i aktier

Fördomarna kring hur man köper och sparar aktier är många: det är svårt, tidskrävande och nåt som bara lämpar sig för de med mycket pengar. Så är det inte längre. Du kan lägga upp ditt sparande i aktier som ett helt vanligt sparande där du väljer en summa (som passar dig) att investera varje månad. Pengar som du behöver kunna ta ut snabbt om något oväntat händer ska förstås alltid ligga på ett sparkonto. Men ett långsiktigt sparande har historiskt mått allra bäst av att investeras på börsen, där pengarna får en god chans att växa till sig.

När man funderar på vilket sparsätt man bör välja är det inte ovanligt att funderar över skillnaden mellan fonder och aktier. Kort sagt består en fond av flertalet aktier (ibland även räntor). Fonden beskrivs ofta som en bekväm sparform. Det bekväma består av att fondförvaltare tar hand om köp, omplaceringar och utdelningar åt dig. Mindre bekvämt är att det kostar ett högt pris i form av avgifter som påverkar din avkastning. Fondens courtage är till exempel inte medräknat i den årliga avgiften. Det kan tyckas handla om små summor, men sparar du i många år kan det i slutändan handla om en stor summa av dina pengar som går till avgifter. En aktie är en ägarandel i ett specifikt bolag. Att direktäga aktier själv, istället för via en fond, ger dig betydligt större kontroll och insyn i ditt sparande. Det innebär också chans till en betydligt bättre avkastning när du slipper höga förvaltningsavgifter.

Hur köper jag aktier?

Vill du starta ett sparande i aktier men känner dig osäker på hur du köper aktier, vilka aktier du ska köpa eller hur du gör för att sälja aktier? Sigmastocks tar hand om allt det där åt dig och skräddarsyr en portfölj, baserad på bland annat din ekonomi och inställning till risk. Vare sig du väljer att månadsspara eller investera en gång investerar vi dina pengar helt automatiskt och direkt i aktier. På så sätt slipper du fundera över vilka aktier som är bäst att köpa just nu eller oroa dig för om det är läge att köpa eller sälja dina aktier.

Kan jag månadsspara i aktier?

Ja! Till att börja med är ett månadssparande ett utmärkt sparsätt eftersom sparandet faktiskt blir av. När du månadssparar i aktier sprids dina köp under flera tillfällen, istället för att alla köp sker på en gång. Det minskar risken för att ett aktieköp sker när aktien är som dyrast, och därmed också risken att förlora pengar i ett specifikt bolag. 

Är du osäker på hur mycket bör du spara? En enkel tumregel är att lägga undan 10 % av nettolönen så snart den landat på ditt konto. Men såklart kan du spara mer eller mindre om det passar dig bättre. 

Bygg en pengamaskin med ränta på ränta

När du sparar pengar har du chans att bygga din egen pengamaskin, ett sparande som genererar extra pengar åt dig, ränta-på-ränta effekten. Ränta på ränta (enligt Einstein ”den största matematiska upptäckten någonsin”) hade lika gärna kunnat heta avkastning på avkastning. Tänk dig att du har investerat en viss summa pengar och får en viss årlig avkastning, till exempel ränta. Dessa pengar kan i sin tur investeras i något som också ger avkastning. För att maximera effekten av ränta på ränta kan du tänka på att sätta upp långsiktiga mål, månadsspara och att hålla nere avgifterna.

Spara långsiktigt i aktier

Pengar du behöver ha snabb tillgång till ligger bäst på ett sparkonto. Ditt långsiktiga sparande till exempelvis din pension, barn eller ett framtida boende mår bäst av att investeras på börsen. Där får sparandet en god chans att växa fram till den dagen du verkligen behöver pengarna. Startar du ditt sparande hos oss kan du välja att månadsspara en summa som investeras helt automatiskt. Smidigt!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.