Aktier eller fonder – vad passar dig?

Välj en sparform som ger dig mer.

Förr behövde du köpa stora aktieposter för att courtaget inte skulle bli för högt i förhållande till din investering. Av den anledningen blev aktier något man investerade större summor i och fonder något som man månadssparade lägre belopp i. Men det är länge sedan nu. Priserna på courtage har rasat och idag är det både enkelt och billigt att månadsspara direkt i aktier. Är du osäker på vilket sparande som passar dig? Här är tre starka skäl till att varför du bör välja aktier istället för fonder: avkastningen, kontrollen och enkelheten!

Högre avkastning

Avgifterna påverkar sparandet långt mer än vad många tror. Vet du hur mycket du betalar för dina fonder varje år? Att hitta alla mer eller mindre dolda avgifter kan vara (extremt) svårt. I den årliga avgiften är till exempel inte fondens courtage inräknat. Eftersom det kan vara svårt att räkna på hur en dryg procent faktiskt påverkar din avkastning tar vi ett exempel: 

- Karin började spara när hon var 20 år. Hon investerade då 10 000 kr i fonder och har därefter sparat 1000 kr per månad fram tills nu, då hon ska gå i pension. Om hon hade sparat själv i aktier istället för fonder med höga avgifter hade hennes totala sparande uppgått till nästan 2,7 miljoner kr, men nu får hon endast ut ca 1,7 miljoner kr. 

(Så har vi räknat: Fondavgiften är satt till 1,43 %, som är snittet för en svensk aktivt förvaltad fond. Därefter tillkommer övriga direkta och indirekta avgifter på totalt 0,2 %. Årlig avkastning är satt till 6 % efter inflation och i beräkningen för aktiesparandets utveckling ingår courtagekostnader).

Skräddarsytt

Har du fonder idag så äger du antagligen redan aktier, via en dyr mellanhand. Men har du koll på vilka aktier du faktiskt äger? Om du köper andelar i en indexfond får du ofta med bolag som du kanske själv inte hade valt att investera i. Genom att köpa aktierna direkt kan du själv välja bort bolag eller branscher du inte vill ha.

Enkelt

Nej, du behöver inte vara något aktieproffs eller sitta framför datorn hela dagarna för att inte förlora alla dina pengar. Startar du ett sparande i förvaltningstjänsten från FPJ i samarbete med oss på Sigmastocks får du ett skräddarsytt sparande som tar hand om sig själv. Allt du behöver göra är att svara på några frågor om dig själv och hur mycket du vill månadsspara, så sköts resten automatiskt! 

 

Läs mer om portföljerna →