Avgifter

Låga avgifter är viktigt och har stor effekt på ditt sparande, framför allt på lång sikt. Vår årliga förvaltningsavgift på 0,40 - 0,59 % är en av finansbranschens lägsta för aktivt förvaltat aktiesparande. Vi tycker helt enkelt att det ska löna sig att spara.

Vad kostar det?

Årlig förvaltningsavgift 0,40 - 0,59 % för att vi tar hand om din portfölj. Våra olika marknadsfördelningar har följande förvaltningsavgifter:
· Sverige 0,40 % per år.
· Standard 0,55 % per år.
· Europa 0,59 % per år.
· USA 0,59 % per år.

Transaktionsavgift 0,25 % som tas ut vid varje köp och sälj av värdepapper för att täcka handelskostnader som courtage och administrativa avgifter.

Växlingsavgift 0,25 % som tas ut vid växling av valuta t ex vid handel i utländska värdepapper.

Eventuellt årlig fondavgift 0,02 - 0,04 % för kunder med lägre risknivå. Den räntefond som handlas i portföljer med lägre risknivåer har en fondavgift på 0,10 % per år, vilket beroende på risknivå blir totalt 0,02 - 0,04 % per år i våra portföljer. Denna avgift dras direkt ur räntefonden.

Vad ingår i transaktionsavgiften?

I transaktionsavgiften ingår courtage och andra handelsrelaterade kostnader. Det finns ingen minimikostnad för transaktionsavgiften, den är procentuell oavsett hur små poster som handlas i din portfölj. Det vanligaste priset (om du istället hade valt att handla aktier på egen hand via en nätmäklare) är 0,25 % i courtage, med 1 kr i minimicourtage, samt ytterligare 0,25 % i växlingsavgift. På vissa utländska marknader utgår även så kallad stämpelskatt vid aktiehandel. Denna skatt ingår inte i vår transaktionsavgift utan debiteras och syns på transaktionsnotorna.

Varför ingår en räntefond (vid lägre risknivå) om ni vill kapa fondavgifter?

Den enda fond som finns i sparandet är en börshandlad räntefond för de kunder med lägre risknivå. Aktierna har inga underliggande avgifter eller kostnader och du slipper därför många av de underliggande avgifterna som annars tillkommer när du till exempel sparar via en fondrobot. För att kunna anpassa risknivån behöver vi ha möjlighet att handla värdepapper med lägre risk än aktier. Därför ingår det även en del räntor i form av en börshandlad räntefond i portföljer med lägre risknivå.

Vi undviker mellanhänder så långt vi kan, men då ränteobligationer bara säljs i väldigt stora poster (över 100 000 kronor styck) kan vi inte handla dem direkt till våra kunder, utan måste göra det via en räntefond. Avgiften till räntefondens förvaltare dras direkt ur räntefonden. Den avgiften kommer inte att synas i dragningen från ditt ISK-konto på Sigmastocks, utan är en så kallad underliggande avgift som bara syns genom en lägre värdeökning i räntefonden.

Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.