03-01-2022

Innovativa företag om Sigmastocks: Världsunikt sparande från Göteborg

Sigmastocks vill göra det enkelt för alla att spara i aktier. Genom att erbjuda något ingen annan kan – en aktierobot som tar hand om aktiesparandet åt dig, försvinner flera mellanhänder, du har full kontroll över ditt sparande och du kan exkludera de branscher du inte vill ha i din portfölj.

Den fantastiska innovationsresan för det framgångsrika Fintechbolaget Sigmastocks började på Chalmers i Göteborg där Mai Thai och Nanna Stranne studerade tillsammans. De blev bra vänner under studietiden och efter båda tog ett sabbatsår, då Mai åkte till USA och jobbade med marknadsföring och Nanna fortsatte som elitidrottare i svenska konståkningslandslaget, förenades de igen på Chalmers för att göra sin masters. Det var då båda kände att efter examen var det dags att starta bolag tillsammans. 

Mai Thai och Nanna Stranne SigmastocksMai Thai och Nanna Stranne, Foto: Nathan Carl

Mai och Nanna utformade sitt examensarbete som sitt framtida bolag. Båda älskade entreprenörskapet och när de undersökte olika affärsområden kom Carl Lindberg in i bilden som de också träffade på Chalmers. Carl har bl a varit adjungerad professor inom matematik och hade stor passion för att göra ny teknik tillgänglig för alla som behövde spara. Carl hade även jobbat tidigare inom finansbranschen och ansåg att den var skev och att det fanns stora möjligheter till förändring. ”Dreamteamet” hade bildats och 2014 grundades Sigmastocks. 

    –När vi startade Sigmastocks existerade knappt ordet Fintechbolag. Initialt handlade vårt bolag om förvaltning med tanken om att vi kunde få folk att förvalta sitt eget kapital utan extra avgifter. På så sätt kunde vi spara in massor av pengar för våra kunder. Det gick bra ganska länge men vi insåg efter ett tag att om vi skulle nå den stora marknaden och gemene man som vi verkligen ville hjälpa var vi tvungna att utveckla en mer användarvänlig produkt. Vi lämnade in tillståndsansökan till finansinspektionen och automatiserade allting så att vi skulle kunna lansera den unika aktieroboten som vi har idag, säger Nanna.  

Sigmastocks aktierobot investerar dina pengar automatiskt till en av marknadens lägsta avgifter. 

    –Lägsta beloppet att börja med i Sigmastocks är 500 kronor, men de flesta sätter in mellan 5000-20000 kronor till en början och fyller på efter hand. På detta sätt får de ut mer av tjänsten genom t ex bättre riskspridning, menar Nanna. 

Friheten att välja

    –Som sparare hos oss kan du anpassa ditt sparande och skapa din egna strategi. Om du inte vill investera i exempelvis vapen, fossila bränslen eller spel så går det att justera och det går inte att göra med en vanlig fond, säger Mai. Nanna fortsätter:

    –Det är en portföljförvaltningstjänst. Den fungerar ungefär på samma sätt som om du skulle gå till en personlig förvaltare på banken fast det är digitalt och till en lägre kostnad och det här är vi först ut med att göra med aktier! Vi har inte sett någon annan som gör det här, påpekar Nanna. Mai inflikar:

    –Det är så häftigt! att varje individ kan logga in och få en egen portfölj. Sigmastocks är en produkt som är byggd för gemene man, eller som Nanna brukar säga ”vi skapade en produkt för oss själva, vår familj och våra vänner”. 

Förändring av finansbranschen 

Sigmastocks har fått många fina utmärkelser över åren bl a för Sveriges bästa Fintech startup 2018. 

    –Det är superroligt att vi får uppskattning utifrån och att det uppmärksammas på det sättet i en annars skev bransch.  Det har varit värdefullt för oss som bolag att få de utmärkelserna och det är en bekräftelse på att vi gör rätt saker, säger Nanna. 

Sigmastocks har haft en exponentiell tillväxt sedan maj då de lanserade aktieroboten. Nu har de 6500 kunder på den nya tjänsten med väldigt få avhopp. 

    –Tjänsten är mycket uppskattad av våra kunder och framöver är det fokus på att göra Sigmastocks ännu bättre och göra tjänsten tillgänglig för ett helt nytt segment genom vår företagstjänst, som vi lanserar inom en nära framtid. Även där ser vi en stor efterfrågan, avslutar Mai. 

Källa: Svenska Dagbladet / innovationsverige.com

Tillbaka till föregående sida