14-11-2022

Spara hållbart på dina villkor

"För att våra sparare ska få ännu större möjlighet att påverka sin portfölj har vi delat upp ESG i fem olika faktorer: koldioxid och utsläpp, biologisk mångfald, resurseffektivitet, socialt ansvar och bolagsstyrning. Det är vi först med att kunna erbjuda", säger Sigmastock medgrundare Mai Thai.

Matematik, statistik och sparande. Är det allt som behövs för en mer hållbar värld? Kanske inte, men det är ett bra steg på vägen. Det kan nämligen hjälpa dig att spara mer hållbart på dina villkor, vilket i sin tur påverkar den långsiktiga utvecklingen.

Sigmastocks är uppstickaren i finansbranschen som vågat utmana den traditionella fondförvaltningen. De har skapat en helt digital spartjänst som tar hand om sparandet direkt i aktier istället för i fonder. På så vis försvinner flera mellanhänder, vilket ger en lägre avgift. 

– Vi ville göra det enkelt för privatpersoner att spara i aktier och det har vi gjort nu, säger Mai Thai, grundare av Sigmastocks tillsammans med Nanna Stranne och Carl Lindberg, som hon träffade under studietiden på Chalmers.  

Tjänstens matematiska modeller baseras på den allra senaste forskningen och jämför 900 bolag varje dag för att sedan anpassa aktieportföljen efter varje kunds önskemål. Som kund har du full insyn och kontroll över ditt eget sparande.  

– Vi har en lista med bolag som vi alltid utesluter bland våra alternativ. Sedan har du själv möjlighet att välja bort både branscher och företag du inte vill ha i din aktieportfölj, vilket gör vår tjänst unik. Alla har vi ju lite olika åsikter om vilka bolag vi tycker är bra och som känns bra att stötta.  

Carl Lindberg och Mai Thai, grundare av Sigmastocks. Foto:Nathan Carl

Möjliggör hållbara val

Nu har Sigmastocks dessutom utvecklat en funktion som bryter ner bolags ESG-score och analyserar rådata. Syftet med ESG – det vill säga miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning – är att underlätta för investerare att hitta hållbara bolag att investera i.                                    

– För att våra sparare ska få ännu större möjlighet att påverka sin portfölj har vi delat upp ESG i fem olika faktorer: koldioxid och utsläpp, biologisk mångfald, resurseffektivitet, socialt ansvar och bolagsstyrning. Det är vi först med att kunna erbjuda, säger Mai Thai. 

Det innebär att du – utöver möjligheten att kunna välja bort branscher och företag – även kan välja till hållbarhetsområde som du vill ta hänsyn till, baserat på hur de presterar inom de faktorer som är viktigast för just dig, till exempel koldioxidutsläpp och resurseffektivitet. 

– Det finns ju hållbara fonder, men med dem har du ingen aning om hur de arbetar. Där gäller tesen ”one size fits all” och du får anpassa dig till det urval av aktier som gjorts för den fonden, säger Carl Lindberg, medgrundare av Sigmastocks. 

– Men i vår tjänst kan du se hur din portfölj och även enskilda bolag presterar enligt våra fem hållbarhetsfaktorer. Du kan med andra ord skräddarsy din aktieportfölj enligt dina egna etiska ställningstaganden. 

Bidrar till god spiral

Genom att skräddarsy din aktieportfölj kan du ta hänsyn till de hållbarhetsfaktorer som är viktiga för dig. Genom att stötta bolag som gör bra saker bidrar du även till en god spiral där företag sporras att jobba i en mer hållbar riktning. Ju fler som stöttar ett företag, desto högre värdering får bolaget. Och tvärtom. 

– På samma sätt som att en bra miljöstation gör det enklare för oss att miljösortera – eller att en butik med ett stort utbud av ekologiska varor gör det lättare att köpa bra mat – vill vi göra det enklare att ta hållbara investeringsbeslut, säger Mai Thai. 


Källa: Di.se 

Tillbaka till föregående sida