Flytta tjänstepension

Har du hunnit med några anställningar så har du sannolikt flera tjänstepensioner liggande i fribrev, en avslutad pensionsförsäkring utan inbetalningar som uppstår när du till exempel byter arbetsgivare. Under ett yrkesliv hinner en tjänsteperson med att samla på sig cirka 8 fribrev, ofta ligger dessa spridda hos olika försäkringsbolag, ibland i kostsamma avtal.

Genom att samla din tjänstepension får du bättre överblick och kan själv bestämma hur pengarna ska investeras. Nu kan du dessutom välja att låta oss förvalta din tjänstepension! Då kan du till exempel välja att ta hänsyn till hållbarhet med våra 5 hållbarhetsfaktorer och helt utesluta specifika bolag. Tjänstepensionen är en viktig del av din pension, vi ser till att pengarna jobbar för dig och det du bryr dig om.

För att flytta din pension behöver du bara identifiera dig med BankID, därefter letar vi upp dina flyttbara pensioner och sedan tar vår partner Idun Liv hand om flyttprocessen åt dig.

Pensionsförsäkringen erbjuds av försäkringsbolaget Idun Liv, kapitalet förvaltas av Sigmastocks fram tills att du når pensionsålder och depån ligger hos Evida, som också är försäkringsförmedlare. 

Vilka tjänstepensioner kan flyttas?

 För att vi ska kunna flytta en tjänstepension behöver det vara:

  • En tjänstepension som inte ligger inom ett kollektivavtal.
  • En tjänstepension utan aktiva in- eller utbetalningar.
  • En tjänstepension som innehåller minst 10 000 kr.

Vad kostar det?

Förvaltningen för tjänstepension har samma avgift som Sigmastocks vanliga sparande från 0,35 - 0,47 % i förvaltningsavgift och 0,22 % per transaktion i transaktionsavgift. Idun Livs avgift för pensionsförsäkringen är 0,30%.

Total årlig avgift (fram till 8 år innan pension)
0,65 - 0,77 % /år
Total årlig avgift (de sista 8 åren)
0,67 - 0,83 % /år
Transaktionsavgift som tas ut vid varje köp och sälj av värdepapper i portföljen
från 0,22 % på handelsbeloppet

Riskprofil och ränteinnehav påverkar den totala avgiften
Precis som för Sigmastocks vanliga sparande investeras en del av portföljen i en räntefond för att justera ned risken, och räntefonden har en fondavgift på 0,10 % som tas ut via fonden. Under större delen av ditt sparande, fram till 8 år innan din planerade pensionsålder, kommer din tjänstepensionsportfölj endast innehålla aktier och inte någon räntefond. Då kommer din totala årliga avgift vara 0,65 % eller 0,77 % per år beroende på marknadsfokus. När risken börjar justeras ned i portföljen då pensionen närmar sig kommer andelen räntefond variera från 20 - 60 % beroende på tid kvar till pension och vilken risk som bedömts passa dig bäst. Den totala årliga avgiften under de sista 8 åren innan pension kommer då variera mellan 0,67-0,83 % per år.

Redo att komma igång? Logga in för att hitta flyttbara pensioner! 

Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i Sigmastocks kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Vanliga frågor om tjänstepension

Hur ser jag om en pension är flyttbar?
Vi hjälper dig hitta flyttbar pension!

När du startar flödet för att flytta pension till oss kommer vi hjälpa dig söka efter flyttbara tjänstepensioner hos olika försäkringsbolag. Det enda du behöver är BankID. Du kan även gå in på den oberoende sidan minPension.se för att se vad du har för tjänstepensioner och läsa mer om pension i allmänhet. Du hittar tjänstepension under Intjänad pension → Tjänstepension. Om du sen sorterar per kollektivavtal kan du se vilka som inte är kollektivavtalade och sannolikt går att flytta till oss.

Hur lång tid tar en flytt?
Följ flytten i inloggat läge

Det kan ta upp till två månader innan flytten är klar. Det beror till stor del på om försäkringsbolaget du flyttar ifrån har en digital eller manuell arbetsprocess. Du kan hela tiden följa flytten genom att logga in på ditt Sigmastocks-konto.

Kostar det att flytta tjänstepension?
Vi tar inte ut någon flyttavgift

Vi tar inte ut någon flyttavgift vid inflytt av pension. Försäkringsbolaget där du har din pension idag kan ta ut en flyttavgift, på högst 600 kronor, per försäkring som flyttas.

När kan jag ta ut min tjänstepension?
Välj mellan 55 - 70 år som startålder

Riktåldern som styr när man tidigast kan ta ut allmän pension eller få garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg kommer att följa medellivslängdens utveckling. Riktålder kommer att tillämpas från 2026 och kommer då att vara 67 år.

Tjänstepension styrs inte av riktålder utan du kan ta ut din tjänstepension betydligt tidigare om du vill. Hos Idun Liv kan du välja mellan 55 - 70 år som startålder.

Du kan se vad du har för uttagstid och vid vilken ålder alla dina tjänstepensioner är inställda på om du loggar in på minpension.se.

Hur funkar utbetalningstiden för tjänstepension?
Se din uttagstid på minpension.se

Pensionsmyndigheten rekommenderar att man sprider ut sin uttagstid för pension på olika intervall, och det är vanligt att välja uttagstider så att man får ut lite mer pengar tidigt under sin pension. Din allmänna pension som kommer från staten betalas ut “livsvarigt”, det vill säga från det att du går i pension och under resten av livet.

Även många av de tjänstepensioner som betalas in inom olika kollektivavtalslösningar har livsvarigt som standardval, men går ofta att ändra till en bestämd uttagstid.

Du kan se vad du har för uttagstid och vid vilken ålder alla dina tjänstepensioner är inställda på om du loggar in på minpension.se.

Kontakta oss

Har du frågor eller funderingar? Kontakta support@sigmastocks.com så hjälper vi dig. Vill du hellre bli uppringd? Fyll i formuläret här nedanför!

Namn
Ämne
Telefonnummer
Mailadress

Vad händer när jag går i pension?

Tjänstepensionslösningen som vi erbjuder tillsammans med Idun Liv innebär att tjänstepensionen förvaltas av Sigmastocks i en depåförsäkring hos Idun Liv. I en depåförsäkring kan man investera i diverse olika värdepapper och Sigmastocks investerar pengarna direkt i aktier och i en räntefond för att hålla ned risken, precis som i våra andra portföljer.

När du ska gå i pension och din tjänstepension ska börja betalas ut måste den, på grund av lagstiftning kring pensionsförsäkringar, göras om till en så kallas fondförsäkring. I en fondförsäkring kan man bara ha pengarna investerade i en eller flera fonder. 

Sigmastocks förvaltning avslutas alltså när pensionen startar och tjänstepensionen flyttas helt till Idun Liv som erbjuder ett stort fondutbud och kommer sköta dina pensionsutbetalningar. Pensionspengarna investeras hos Idun Liv i den/de fonder du väljer (eller Idun Livs standardval) och kommer sedan säljas av lite i taget varje månad och betalas ut till dig under det antal år som du har valt för dina pensionsutbetalningar.